Nasze stopy są w stanie być dotknięte przez przeróżne schorzenia. Spośród nich na ogół, ponieważ w ponad połowie przypadków, nasze stopy są zaatakowane przez grzybicę. Na skutek niej nasze paznokcie stają się kanarkowe i wyraźnie grubsze. Zachorowaniu na grzybicę paznokci sprzyja noszenie niepraktycznego, szczególnie nazbyt wąskiego obuwia. Inną chorobą jest tzw. zespół zielonych paznokci, której najczęściej ulegają osoby zmywające naczynia oraz namaczający dłonie w detergentach. W tkankach wału paznokciowego może powstać tudzież stan zapalny, zwany zanokcicą. Wreszcie choroby wirusowe mogą spowodować brodawki płytek paznokciowych, jakich skutkiem ma prawo być brak wzrastania paznokcia.
Wszelkie te choroby wolno odkryć oraz należycie wcześnie je leczyć to naturalnie dzięki przeróżnego rodzaju badaniom, w szczególności badaniom bakteriologicznym oraz badaniom syntetycznym składu paznokcia. Schorzeniom tym wolno też zawczasu zapobiegać poprzez odpowiednią pielęgnację paznokcia, niemniej jednak w razie konieczności też zmiana sposobu odżywiania i obuwia.
Wzmiankowaliśmy już, że paznokcie niejednokrotnie ulegają urazom mechanicznym. Pod taki charakterystyczny rodzaj urazu wolno podciągnąć też obgryzanie paznokci. Występuje naturalnie tylko u rąk, chociaż może jakiś cyrkowiec lub też gimnastyk potrafiłby również obgryzać paznokcie u nóg. Jest bez wątpienia oznaką znacznego zdenerwowania oraz szkodliwych nawyków, częściej spotykane u młodych ludzi. Obgryzać wolno również skórki w okolicach paznokci.
Gdzie się udać, by mieć śliczne oraz zdrowe stopy?
Ażeby mieć śliczne oraz zadbane stopy, należy je naturalnie każdego dnia pielęgnować, jakkolwiek również dbać o należyte buty i leczenie schorzeń paznokci, jeżeli takowe już na stopach występują. Jeżeli niemniej jednak profilaktyka nie pomaga, polecamy zabiegi podologiczne warszawa – podolodzy to lekarze, którzy specjalizują się w leczeniu schorzeń stóp, dłoni oraz paznokci. Wróćmy niemniej jednak do dbania o stopy – jedną ze szczególnych form dbałości o stopy jest zastosowanie dobrej diety. Co w takim razie powinniśmy jeść? Nieodzowne jest zapewnienie organizmowi należytej ilości białek, w tym aminokwasów egzogennych, występujących w białkach jaj, mleku, serach oraz ryżu, dalej wapnia, znajdującego się w mleku, żółtkach jaj, serach, później żelaza z czerwonego mięsa lub natki pietruszki, krzemu, którego zwłaszcza wiele jest w świeżych owocach oraz warzywach, magnezu, który jest składnikiem kakao, czekolady oraz migdałów, i cynku, który jest zawarty m.in. w burakach, kapuście i kiełkach pszenicy.