
Warzywa są prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Każdy z nas powinien spożywać ich odpowiednią ilość, w celu zachowaniu zdrowia i zrównoważonej diety. Jak w prosty sposób włączyć do codziennej diety więcej warzyw?
Pieczone warzywa, czyli nie tylko dodatek
Pieczone warzywa to idealne rozwiązanie dla wielu zapracowanych osób. Po wstawieniu do piekarnika praktycznie robią się same i łatwo można je przechowywać. Które z roślinnych przysmaków będą świetnie smakowały, gdy przyrządzimy je w ten sposób?
Marchewki smakują wyśmienicie nie tylko na surowo, ale również po upieczeniu. Przyrządzenie ich w piekarniku wydobędzie z nich nowe aromaty, które zrównoważą charakterystyczną słodycz. To pomarańczowe warzywo bardzo dobrze smakować będzie z dodatkiem marynaty z miodu, chilli i ziół – wykorzystać można np. tymianek lub rozmaryn.
Często niedocenianą rośliną jest korzeń pietruszki. Wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z włoszczyzną, potrzebną do przygotowania zup. To jednak nie jedyne jego zastosowanie. Warzywo to wyśmienicie smakuje również upieczone w piekarniku! Idealnym wyborem w charakterze dodatku będzie miód i czosnek. Tak przyrządzona pietruszka może stanowić pyszny element dania głównego lub pożywną przekąskę.
Idealnym warzywem do pieczenia jest również bakłażan. Ta roślina najpopularniejsza jest w Grecji, we Włoszech i na Bałkanach, gdzie w pełni docenia się jej smak. Przy przygotowywaniu bakłażana warto pamiętać o tym, aby posolić go przed pieczeniem – dzięki temu pozbędziemy się jego charakterystycznej goryczki i nadmiaru wody.
Jeśli szukasz szerokiego wyboru warzyw do każdego dania, sprawdź ofertę www.kaufland.pl/oferta/aktualny-tydzien/przeglad.category=02_Owoce__Warzywa__Ro%c5%9bliny.html.
Warzywa idealne na patelnię
Warzywa dobrze nadają się również do przygotowania na patelni. Można przyrządzić je saute lub w panierce. Popularnym przepisem jest też azjatycki stir fry, które polega na smażeniu w głębokim tłuszczu przez krótki okres czasu, najlepiej na patelni typu wok.
Jednym z najsmaczniejszych przepisów na warzywa smażone na patelni jest panierowany kalafior. Do jego przygotowania wystarczy bułka tarta lub panko, jajko i ulubione przyprawy, np. paprykę słodką czy wędzoną. Warto pamiętać o tym, aby olej do smażenia był odpowiednio rozgrzany i pokrywał całe kawałki kalafiora – inaczej mogą usmażyć się nierównomiernie lub nasiąknąć tłuszczem.
Jeśli chodzi o warzywa idealne do stir fry, to powinniśmy wybierać te, którym wystarczy krótki czas na patelni. Jeśli decydujemy się na dodanie takich składników jak np. brokuły, to dobrze będzie przygotować je wcześniej w gorącej wodzie. Jednak nie przesadzajmy – składniki naszego dania mają być świeże i chrupiące!
Wiesz już, w jaki sposób włączyć warzywa do codziennej diety. Masz już pomysł na to, który przepis wykorzystasz jako pierwszy?