
Herbata stanowi ulubiony napój większości Polaków, wielu z nich spożywa nawet kilka filiżanek dziennie. Z tego powodu warto mieć świadomość, co do jej rodzajów oraz właściwości każdej z nich. Przedstawiamy kilka popularnych i zdrowych herbat, które przypadną do gustu każdemu miłośnikowi tego napoju.
Mnogość zalet zielonej herbaty
Zielona herbata stanowi jeden z najchętniej spożywanych rodzajów tego napoju. Występuje w wielu odmianach, co ułatwia wybór najodpowiedniejszej dla swoich preferencji smakowych. Wiele osób decyduje się na zakup zielonej herbaty ze słodkimi dodatkami, takimi jak płatki róż lub kwiaty lichi. Omawiany rodzaj popularnego napoju to doskonały wybór dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Herbata w zielonej odmianie pobudza wydalanie zbędnych lipidów i cholesterolu. Dzięki temu w połączeniu z odpowiednią dawką aktywności fizycznej stanowi cenny składnik diety odchudzającej. Ponadto wykazuje wiele innych pozytywnych właściwości, takich jak działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zmniejsza agregacje płytek krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów mózgu oraz zawałów serca. Wbrew pozorom działa pobudzająco, co sprawia, że stanowi znacznie zdrowszy odpowiednik dla kawy lub czarnej herbaty.
Biała herbata – smaczna i zdrowa
Herbata w białej odmianie cechuje się delikatnym smakiem i aromatem. Co ważne, jest najmniej przetworzona ze wszystkich innych rodzajów herbat. Dzięki zawiera najwięcej łatwo przyswajalnych mikroelementów mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Biała herbata stanowi bogate źródło antyoksydantów, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się skóry. Zawiera liczne przeciwutleniacze, które minimalizują ryzyka pojawienia się chorób układu krążenia. Ponadto wspomaga łagodzenie dokuczliwych reakcji alergicznych. Podobnie jak jej zielona kuzynka herbata w białej odmianie sprawdzi się podczas procesu odchudzania. Jej regularne picie ma bardzo pozytywny wpływ na układ kostny, dlatego jest zaleca w przypadkach występowania zapalenia stawów lub osteoporozy. Poza tym jest źródłem witaminy C, która stanowi skuteczny i naturalny sposób na wzmocnienie odporności.
Mleczny oolong dla prawdziwych smakoszy
Milk oolong to herbata o aromacie kwiatowo-owocowym. Jest aromatyzowana mlekiem, dzięki czemu cechuje się niepowtarzalnym smakiem, który przypadnie do gustu wielu miłośnikom tego napoju. Regularnie spożywana stanowi dodatkową ochronę przed nowotworami. Zawiera dużą ilość bezcennych witamin i minerałów. Warto tu wymienić wapń, selen, potas miedź oraz witaminy A, B, C i K. Wspomaga prace układu nerwowego i sprawdzi się w przypadku wielu dolegliwości związanych z jego nieprawidłowym funkcjonowaniem. Według wielu badań jej regularne spożywanie wywiera pozytywny wpływ na skórę. Opisywana herbata pozwala pozbyć się wyprysków oraz innych nieestetycznych zmian skórnych. Warto dodać, że pełnia smaku mlecznego oolonga jest uzyskiwana podczas drugiego parzenia, które powinno trwać od 2 do 3 minut.