Kuchnia ma dla nas wiele niespodzianek i jeśli tylko sobie na to pozwolimy, odkryjemy wiele tajemnic. Wystarczy tylko chcieć i poszukiwać. Dzisiaj trochę Ci w tym pomożemy. Koniecznie sprawdź nasze zestawienie nietypowych połączeń smakowych, a być może zachwycą Twoje kubki smakowe.
Czekolada i chili
Gorąca czekolada z chili to doskonały deser i rozgrzewający napój w sam raz na zimę. Kto mógłby przypuszczać, że te dwa składniki tak dobrze do siebie pasują? Cóż – to połączenie znane nie od dziś. Aztekowie doskonale wiedzieli, że czekolada to nie tylko pyszny smak, ale i samo zdrowie. A w połączeniu z chili może dać wiele siły do walki. Goryczka, odrobina słodyczy i pikantność – to idealne zestawienie.
Mięso i czekolada
Skoro mowa o czekoladzie i interesujących połączeniach smakowych, nie możemy pominąć tego nietypowego, choć przepysznego zestawu. Tak, mięso i czekolada to świetne połączenie. Jednak nie mówimy tu o sosie z mlecznej czekolady – czekolada musi być gorzka, by wydobyć wszystkie smaki pieczonego mięsa. Odrobina goryczki i umami to niebo w gębie!
Owoce i chili
Chili z czekoladą sprawdziło się doskonale. A co z owocami? Ta przyprawa nadaje się nie tylko do mięs, ale też do owoców – zwłaszcza tych lekko kwaskowatych. Dzięki chili Twój węch i smak wyostrzą się. Zajadaj z chili zwłaszcza mango i ananasa, które będą wtedy bardziej wyraziste. Możesz wykorzystać je w deserze, takim jak pudding czy ciasto, ale też w sałatce owocowej.
Frytki ze śmietaną
I nie, nie mamy tu na myśli śmietanowego sosu. To byłoby zbyt proste i oczywiste. Chodzi o zwykłą kwaśną śmietanę. Może wydawać Ci się, że to połączenie jest niedorzeczne, jednak pomyśl. Z kwaśną śmietaną jemy przecież placki ziemniaczane czy też sałatki z dodatkiem ziemniaków. Dlaczego więc nie frytki? Frytki mogą być słodkawe dzięki odpowiednim ziemniakom, z kolei śmietana ma swój lekko kwaskowy smak. Słodko-kwaśne połączenia smakowe znane są od dawna w różnych kuchniach świata. Podczas następnego obiadu z frytkami koniecznie pamiętaj o kwaśnej śmietanie.
Nietypowe połączenia mogą dziwić niektórych, jednak dla wielu osób są odkryciem, które całkowicie zmienia ich podejście do jedzenia. Jak czekolada z chili!