
Wyjście ze znajomymi do baru to dobra okazja, żeby wypić ulubionego drinka. Entuzjaści koktajli na bazie ginu, wódki, whisky czy rumu mają zazwyczaj szeroki wybór pozycji z karty. Jednak nie zawsze możemy i nie zawsze chcemy pić alkohol. Czy osoby które przyjechały do baru samochodem lub z jakiegokolwiek innego powodu nie piją alkoholu, mogą napić się jedynie soku lub napoju gazowanego? Niekoniecznie. Dla tych, którzy chcą wypić coś bardziej urozmaiconego, dobrą alternatywą są mocktaile, czyli drinki bez alkoholu. Ich wariantów jest bardzo dużo, co ucieszy nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Z czego robi się mocktaile, czyli koktajle bezalkoholowe?
Mocktaile mają najczęściej recepturę bardzo zbliżoną do klasycznych drinków. Bazą może być np. tonik, woda gazowana czy syrop cukrowy. Najpopularniejszymi mocktailami tworzonymi na bazie popularnych drinków są dwie letnie propozycje: bezalkoholowe mohito i bezalkoholowa pinacolada. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Podstawową różnicą jest brak alkoholu. Mohito bez rumu ma wiele zalet – oprócz orzeźwienia w upalne, letnie dni, limonka i cytryna dostarcza witamin a z uwagi na brak alkoholu, organizm będzie lepiej nawodniony. Jest to bardzo ważny czynnik, zwłaszcza kiedy temperatury osiągają najwyższe pułapy.
Koktajle bezalkoholowe w Warszawie – cocktail bary, które podają mocktaile
Jedną z restauracji, która w stałej ofercie posiada mocktaile, jest cocktail bar w Warszawie Moderne Artisanal. Koktajle bezalkoholowe towarzyszą propozycjom unikalnych dań, dlatego bez problemu zamówimy tam mocktail do dobrego posiłku z zakresu kuchni molekularnej. Jakie cocktaile oferuje Modernę Artisanal? To trzy doskonale dopracowane przepisy: Monsieur Artisnal, Modemoiselle Moderne oraz Madam Mystery. Składniki użyte w wymienionych koktajlach są zupełnie odmienne, dlatego każdy znajdzie wariant, który będzie mu bardziej odpowiadał – słodki bądź kwaśny. Monsieur Modemoiselle to kompozycja z groszku, ananasa, cytryny i rukoli, bazująca na toniku. Z kolei Modemoiselle Moderne jest miksem truskawek, jaśminu, rumianku, cytryny i kefiru. To koncept, który zdecydowanie uderzy w gusta słodko-lubnych klientów. Trzeci wariant, Madam Mystery, to najbardziej pobudzający przepis – espresso połączone z granatem, orzechem włoskim, kardamonem i białą czekoladą stawia na nogi, niekoniecznie o poranku. Sam opis nie wystarczy, by dobrze oddać smak i piękne kompozycje zamknięte w szklance Moderne Artisanal. Jeśli nie macie ochoty na alkohol, ale w weekend chcecie zaznać życia nocnego – zdecydowanie warto wypróbować propozycje tej knajpy.