Pomimo pojawienia się nowoczesnych kuchni elektrycznych lub indukcyjnych, kuchnie gazowe gastronomiczne cieszą się niesłabnącą popularnością. Kucharze cenią je za możliwość precyzyjnej kontroli płomienia, dzięki czemu potrawy są zawsze idealnie przygotowane. Ponadto nowoczesne kuchnie gazowe cechuje wysoka wydajność – zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła do podstawy naczynia, co wpływa na szybkość gotowania dania. Jaką kuchnię gazową wybrać dla naszego lokalu?
Zalety kuchni gazowych w lokalach gastronomicznych
Kuchnia gazowa gastronomiczna powinna odznaczać się stabilną i trwałą konstrukcją. Najczęściej zrobiona jest ze stali nierdzewnej. Materiał ten odznacza się odpornością na działanie związków soli, siarki, chloru oraz detergentów. Stal nierdzewna jest odporna na zarysowania oraz pęknięcia. Ponadto łatwo utrzymać ją w czystości, ponieważ ma gładką strukturę (bez porów, w których mogłyby osadzać się resztki potraw). Warto zaznaczyć, że nowoczesna kuchnia gazowa gastronomiczna jest w pełni bezpieczna w użytkowaniu, dzięki zabezpieczeniu przeciwwypływowemu, które zapobiega niekontrolowanemu ulatnianiu się gazu.
Kupienie kuchni gazowej dla naszego lokalu przynosi spore oszczędności. Urządzenie to jest zazwyczaj mniej kosztowne niż jego odpowiednik zasilany prądem. Kuchnie gazowe są także tańsze w użytkowaniu i pracują bardzo wydajnie. Prosta budowa tych urządzeń oraz duże doświadczenie pracowników serwisów naprawczych, sprawiają, że konserwacja kuchni gazowych jest szybka i niedroga.
Co trzeba wiedzieć przed zakupem kuchni gazowej gastronomicznej?
Wybierając kuchnię gazową dla naszego lokalu, należy uwzględnić ilość dań przygotowywanych każdego dnia (od tego zależy liczba palników, które musi mieć nasze urządzenie) oraz jakie potrawy będziemy przygotowywać w piekarniku (ten czynnik warunkuje wybór różnych opcji obróbki termicznej). Jeżeli gotujemy niewiele lub nowa kuchnia to tylko urządzenie pomocnicze, to prawdopodobnie 1 lub 2 palniki będą wystarczające. Z kolei dla dużych restauracji, które obsługują wielu klientów równocześnie, przeznaczone są kuchnie gazowe z 4, 6, a nawet 8 palnikami! Możemy kupić kuchnię gazową jako samodzielne urządzenie lub wyposażoną dodatkowo w piekarnik.
Wśród kuchni gazowych gastronomicznych wyróżniamy modele:
- z piekarnikiem elektrycznym statycznym lub wyposażonym w opcję termo obiegu,
- z piekarnikiem gazowym,
- z szafką,
- wmontowane w praktyczny blat ze stali nierdzewnej, pod którym znajduje się dużo miejsca na przechowywanie różnych kuchennych akcesoriów,
- małe kuchnie nastawne – idealne rozwiązanie dla food trucków, kawiarni, stoisk ze street foodem lub gotowania w plenerze, sprawdzają się też w lokalach o małej powierzchni lub jako dodatkowe urządzeni do obróbki termicznej potraw; dzięki wymiennym dyszom tego kuchnie gazowe mogą być podłączone do propanu, gazu płynnego lub ziemnego,
- duże kuchnie nastawne z kilkoma palnikami.
W wielu restauracjach obok głównej dużej kuchni gazowej (np. z 4 lub 6 palnikami), znajduje się dodatkowo jedno lub dwupalnikowe urządzenie grzewcze. Sięga się po nie w wyjątkowych sytuacjach – np. podczas wzmożonego ruchu w lokalu.
Gdzie kupić wysokiej jakości kuchnię gazową?
Urządzenia służące do gotowania w gastronomii są mocno eksploatowane każdego dnia, dlatego warto postawić na solidne kuchnie gazowe, które będą działać bez zarzutu przez wiele lat. Firma Multi Gastro zajmuje się dystrybucją profesjonalnego sprzętu gastronomicznego już od 11 lat. Co ważne, oferuje także usługi szkoleniowe, pokazowe oraz serwisowanie urządzeń. Możemy liczyć na fachowe doradztwo ekspertów, których wiedza poparta jest wieloletnim doświadczeniem w wyposażaniu lokali gastronomicznych.
Więcej informacji tutaj: https://multigastro.pl/kuchnie-gastronomiczne-gazowe